Zo vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt! – deel 2

De aldoor veranderende arbeidsmarkt brengt soms best wat uitdagingen met zich mee. Hoe voorkom je dat als je gaat solliciteren, je steeds nét misgrijpt? Of hoe zorg je ervoor dat je binnen jouw huidige baan genoeg doorgroeimogelijkheden behoudt? Hieronder geven we je een aantal tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten!

Zorg voor referenties

Goede referenties van voormalig werkgevers vergroten jouw arbeidskansen aanzienlijk! Aarzel dan ook niet om hen te vragen een goed woordje over jou te doen. Vind je dat misschien iets te veel gevraagd? Dan kun je uiteraard ook op LinkedIn oud-collega’s of oud-leidinggevenden vragen om aanbevelingen. Deze zijn direct zichtbaar op jouw profiel voor recruiters en potentiële nieuwe werkgevers.

Gebruik je (LinkedIn-)netwerk

Van de 1,3 miljoen Nederlanders die in 2017 van baan gewisseld zijn, heeft 23% een baan gevonden via netwerken. Dat is zelfs nog meer dan het gedeelte dat een baan vond via vacaturesites (13%). Essentieel dus om aandacht te blijven schenken aan jouw netwerk!

En daar komt natuurlijk het welbekende platform LinkedIn om de hoek kijken! Het is mogelijk niet iedereens favoriete kanaal, maar komt jouw loopbaan toch écht wel ten goede. En dan doelen we niet alleen op het netwerken via LinkedIn, maar ook op het verkrijgen van toegang tot relevante content, webinars, beroepsgroepen of nieuwe vacatures. Het geeft jou een beter beeld van hoe de arbeidsmarkt en de sector waarin jij je bevindt eruit ziet.

Schakel een loopbaancoach in

Een loopbaancoach helpt jou bij het bepalen van welke functie of sector het beste bij jou past! Zeker wanneer je al langere tijd tegen dezelfde problemen aanloopt binnen jouw loopbaan, je een specifieke loopbaanvraag hebt, of gewoon écht geen idee hebt wat je ambieert, kan een loopbaancoach jou verder helpen. Deze gaat dan aan de slag met jou om een plan van aanpak te maken om jouw arbeidsmarktpositie te versterken. Waar liggen jouw kansen? Welke eerste stappen zijn nodig om jouw doelen te bereiken? En welke opleidingen en studies zijn er nodig voor jouw droombaan? Een loopbaancoach kan jou helpen om jouw doelen en wensen inzichtelijk te maken, jouw loopbaan vorm te geven en hierbij weloverwogen beslissingen te maken.

young,smiling,business,woman,in,spectacles,working,on,portable,laptop