Zo vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt! – deel 1

De aldoor veranderende arbeidsmarkt brengt soms best wat uitdagingen met zich mee. Hoe voorkom je dat je steeds nét misgrijpt bij het solliciteren? Of hoe zorg je ervoor dat je binnen jouw huidige baan genoeg doorgroeimogelijkheden behoudt? Hieronder geven we je een aantal tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten!

Houd je ogen open voor kansrijke beroepen

Waar deuren sluiten, openen zich ook nieuwe deuren. En dat geldt ook voor beroepen. Waar beroepen verdwijnen, ontstaan er ook weer nieuwe beroepen. Denk maar aan het groeiende aantal data-analisten. Sterker nog, volgens het World Economic Forum (WEF) zullen 65% van de kinderen die vandaag naar de basisschool gaan, uiteindelijk een beroep gaan uitoefenen dat nu nog niet bestaat. Dus houd je ogen open voor dit soort nieuwe kansen en mogelijkheden. Misschien had jij nooit eerder overwogen om een ander carrièrepad te bewandelen, maar wie weet komt er wel een nieuwe kansrijke baan op jouw pad waar jouw hart sneller van gaat kloppen!

Zorg voor brede inzetbaarheid

Om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, is het goed om breed inzetbaar te zijn! Een opleiding om bij te scholen, om te scholen of door te ontwikkelen kan daar uiteraard aan bijdragen. Het kan ervoor zorgen dat jouw profiel nét iets interessanter is dan dat van een andere sollicitant, je van meer vakgebieden kennis hebt en dus breder inzetbaar bent en je mogelijk in aanmerking komt voor meer functies.

Let wel op. Onderzoek goed of en welke opleidingen voor bepaalde functies nodig zijn. Zomaar klakkeloos een opleiding starten is zonde. Soms volstaat werkervaring namelijk ook al en is het niet noodzakelijk om extra scholingstrajecten te starten. Zoek dus goed uit welke opleiding(en) nodig zijn en maak de keuze zorgvuldig!

Waar liggen jouw interesses? Doe een carrièretest

Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, is het belangrijk om te weten waar je interesses liggen en voor welke functies jij eventueel open zou staan. Het is zonde als je met een tunnelvisie de arbeidsmarkt benadert, wanneer er mogelijk een breed scala aan beroepen jou op het lijf geschreven is. Een carrière- of beroepentest zou jou kunnen helpen om dit vast te stellen. Via Nationale Beroepengids en Randstad kun je bijvoorbeeld gratis een beroepskeuzetest invullen. 

Meer lezen? Lees ook ‘Zo vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt! – deel 2’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *