STAP-budget: de kick-off!

Klaar voor de start? Af!

Afgelopen 1 maart om 10.00 uur werd het startschot gegeven en openden de online deuren van het UWV STAP-portaal. De verwachtingen waren dat de subsidiepot snel leeg zou zijn. Maar zo snel? Daar had het UWV zelf niet eens op gerekend.

STAP-budget van start

Binnen drie dagen was de subsidiepot leeg en wisten ruim 35.000 mensen hun €1.000,- opleidingsbudget te verzilveren. Maar geheel vlekkeloos verliep het helaas niet. Het STAP-budget is toegankelijk voor een breed publiek en zodoende zaten er op het piekmoment zo’n 70.000 mensen in de wachtrij om een aanvraag in te kunnen dienen. En dat bleek het UWV STAP-portaal niet zonder slag of stoot aan te kunnen. Het portaal raakte overbelast waardoor er zeer lange wachttijden waren en de zoekfunctie niet meer naar behoren functioneerde. Het gevolg; meerdere cursisten konden niet de opleiding of training selecteren waar zij zich op voorhand voor hadden aangemeld. Dit met uiteraard de nodige frustraties en teleurstellingen als gevolg. Dat betreurt het UWV zelf ook zeer. Zo geeft Tof Thissen – directeur van de divisie WERKbedrijf van het UWV – aan; ‘In enkele gevallen zijn aanvragen gedurende het proces afgebroken. Dat mensen daardoor teleurgesteld zijn, begrijp ik heel goed. Binnengekomen klachten gaan we netjes afhandelen.’

Op naar aanvraagtijdvak #2

Ondanks dat ruim 35.000 mensen in het eerste tijdvak een goedgekeurde subsidieaanvraag wisten binnen te krijgen, waren er helaas ook velen die achter het net aan visten. Maar, niet getreurd; er zullen in 2022 nog vier tijdvakken volgen waarin een STAP-budget aangevraagd kan worden. In totaal is er voor 2022 namelijk €160 miljoen STAP-budget beschikbaar, waarvan ruim 160.000 personen gebruik kunnen maken. Op naar het tweede aanvraagtijdvak dus!

De gouden tip

Op 1 mei 2022 10.00 uur zal het tweede tijdvak van start gaan en wordt er weer een nieuwe subsidiepot geopend voor opleidingen en trainingen die plaatsvinden tussen 1 juni en 30 september. De gouden tip die we kunnen delen naar aanleiding van het eerste tijdvak; wees op tijd en heb geduld! Sluit het venster niet tussendoor en blijf in de wachtrij staan. De aanvraag kan dan gestart worden zodra je aan de beurt bent. Ook bij het tweede tijdvak zal de subsidiepot naar verwachting snel leeg zijn. Zorg er dus voor dat je van tevoren al jouw aanmelding bij de opleider hebt afgerond en je jouw STAP-aanmeldingsbewijs binnen hebt gekregen van de opleider. Zo weet je zeker dat je direct bij opening van het tijdvak de aanvraag kan indienen.

Wil jij ervoor zorgen dat jij er in het volgende tijdvak op tijd bij bent? Schrijf je hieronder in voor de maillijst en ontvang een seintje wanneer jij jouw aanmelding en aanvraag moet plaatsen!