Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Op dit moment is er geen STAP-budget meer beschikbaar voor de huidige aanvraagtermijn. De volgende aanvraagtermijn waarin je de aanvraag kunt indienen opent op  1 juli 2022!

Je meldt je eerst aan voor een opleiding bij één van de erkende STAP-opleiders en ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs.

Met het STAP-aanmeldingsbewijs dien je jouw aanvraag in via het STAP-portaal van UWV. Het ligt vervolgens bij het UWV om te beslissen of het STAP-budget wel of niet wordt toegekend.

Wanneer de aanvraag goedgekeurd is, kun je als cursist de opleiding voltooien en wordt het bedrag aan de opleider betaald.

De STAP-regeling

Er is door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld, waarmee ongeveer 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend kunnen worden, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen.

Iedere aanvraagtermijn bestaat uit twee maanden en voorziet dus ook in een beperkt aantal toekenningen. Wordt jouw aanvraag afgekeurd? Dan kan je gedurende die aanvraagtermijn niet nogmaals een aanvraag indienen, maar dien je te wachten tot de volgende aanvraagtermijn.

Let op, per persoon kan je maar één keer per kalenderjaar het STAP-budget ontvangen.

Het aanvragen van het STAP-budget stap voor stap:

 • Stap 1

  Je bekijkt het aanbod van de verschillende STAP-erkende opleidingen en maakt een keuze voor een gewenst scholingstraject.

 • Stap 2

  Via de website van de opleiding meld je je aan voor de betreffende opleiding.

 • Stap 3

  De opleider voorziet jou van een STAP-aanmeldingsbewijs.

 • Stap 4

  Met het STAP-aanmeldingsbewijs kun je via het STAP-portaal van UWV een aanvraag indienen. Houd hierbij rekening met de verschillende aanvraagtermijnen.

 • Stap 5

  UWV besluit of aan de voorwaarden is voldaan. Indien UWV het budget toekent, wordt hiervan een bevestiging uitgestuurd.

 • Stap 6

  De opleider factureert het bedrag aan UWV. Als cursist hoef je hiervoor geen actie te ondernemen.

 • Stap 7

  Je start de opleiding en rondt deze af. Wanneer de opleiding afgerond is, voorziet de opleider het UWV van een bewijs van deelname.