Over STAP

STAP (Stimulans ArbeidsmarktPositie) is een subsidieregeling waarmee men een sterkere positie op de arbeidsmarkt kan verkrijgen. De subsidie, een bedrag van maximaal €1.000,-, kan aangevraagd worden om een scholings- of ontwikkelingstraject te starten en daarmee de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

De overheid wil met de STAP-regeling werkenden en werkzoekenden helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Zo hebben zij meer baankansen, minder kans om werkloos te worden en kunnen zij blijven doorgroeien in hun carrière.

Voor wie is STAP?

Wanneer je een sterkere positie in de arbeidsmarkt wenst, is het starten van een omscholings- of doorgroeitraject een verstandige keuze. Je vergroot je baankansen, verkleint de kans om werkloos te worden (of langer te blijven) en kan meegroeien met de ontwikkelingen die in de arbeidsmarkt gaande zijn. De STAP-voorwaarden:

Hoe vraag ik een STAP-budget aan?

Het STAP-budget kan worden aangevraagd via het UWV STAP-portaal. Je meldt je eerst aan voor een opleiding bij één van de erkende STAP-opleiders en ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs.

Met het aanmeldingsbewijs dien je jouw aanvraag in via het STAP-portaal van UWV. Het ligt vervolgens bij het UWV om te beslissen of het STAP-budget wel of niet wordt toegekend. Wanneer de aanvraag goedgekeurd is, kun je als cursist de opleiding voltooien en wordt het bedrag aan de opleider betaald.

Het STAP-budget in cijfers

Voor de STAP-regeling is er door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld, waarmee ongeveer 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend kunnen worden, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen.

Iedere aanvraagtermijn bestaat uit twee maanden en voorziet dus ook in een beperkt aantal toekenningen. Wordt jouw aanvraag afgekeurd? Dan kan je gedurende die aanvraagtermijn niet nogmaals een aanvraag indienen, maar dien je te wachten tot de volgende aanvraagtermijn.

Let op, per persoon kan je maar één keer per kalenderjaar het STAP-budget ontvangen

0 miljoen
per jaar beschikbaar
0 ,-
Maximaal opleidingstegoed