Omscholen met de Ontwikkelwijzer

Overweeg jij een carrièreswitch en heb jij je pijlen gericht op een ander werkveld, branche of sector? Dan komt daar ook de vraag naar nieuwe vaardigheden en kennis bij kijken. Omscholing is dan een essentiële stap om van jouw carrièreswitch een succes te maken!

Wat is omscholen?

Wanneer je opleidingen, trainingen of cursussen gaat volgen met het oog op het verwezenlijken van een carrièreswitch, spreken we over omscholing.

Je leert nieuwe vaardigheden en kennis bij die jou in staat stellen een ander beroep uit te oefenen dan waarvoor je voorheen bent opgeleid. Je focust hier dus op een beroep dat compleet nieuw is voor jou in een vakgebied waarbinnen je nog niet eerder hebt gewerkt.

Wanneer er vaardigheden en kennis worden bijgeleerd met het oog op het verbeteren van de prestaties binnen de huidige rol, spreken we niet over omscholen, maar over bijscholen.

omscholen en studeren

Waarom omscholen?

Als je ervoor kiest om een omscholingstraject te starten, maak je uiteraard een weloverwogen keuze. Er kunnen verschillende redenen zijn, al dan niet vrijwillig, waarom je zou kiezen voor omscholing:

Jouw huidige baan is niet meer uitdagend genoeg

Als je langere tijd in dezelfde functie, werkveld of bij je huidige werkgever actief bent, kan het natuurlijk voorkomen dat jouw werk niet meer voldoende uitdaging, plezier en energie geeft. Een nieuwe baan zou dan juist weer extra kunnen prikkelen om het plezier in het werk weer terug te vinden. Omscholen is hierbij een belangrijke stap.

Je hebt geen baan en wilt jouw baankansen vergroten.

Juist om jezelf een interessante kandidaat te maken voor potentiële nieuwe werkgevers, kun je de juiste papieren halen voor een vakgebied waar de baankansen groter zijn. UWV biedt lijsten met een overzicht van de kansrijke beroepen binnen bepaalde opleidingsniveaus. 

tijd voor omscholen
omscholen nieuwe baan

Jouw huidige baan biedt onvoldoende toekomstperspectief.

De arbeidsmarkt is voortdurende in beweging. Banen komen en gaan. Denk maar aan de inmiddels verdwenen beroepen ‘melkboer’ en ‘kruidenier’. Daarentegen zijn er ook veel nieuwe beroepen die ontstaan en sectoren waar de vraag naar personeel juist toeneemt. Denk aan de zorg- of de IT-sector, waar de baankansen juist toenemen.

Je hebt behoefte aan iets nieuws of wilt jouw dromen najagen.

Dan is het tijd om die stap te zetten!

Kosten omscholen

Wanneer je kiest om jezelf om te scholen en een opleiding of training gaat volgen, hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan. Hoe hoog de kosten precies zijn, verschilt per branche, opleiding en het type scholing waarvoor gekozen wordt.

Bekijk de financieringsmogelijkheden!
Voordat je start met het aanmelden voor jouw nieuwe opleiding, loont het zeker om je te verdiepen in de verschillende financieringsmogelijkheden. Zo ben je er zeker van dat je de juiste opleiding vindt. In sommige situaties is het de moeite waard om het gesprek aan te gaan met de werkgever om de vergoedingsmogelijkheden te bespreken.

Ga jij bijvoorbeeld aan de slag in een andere functie bij dezelfde werkgever? Dan kan jouw werkgever ervoor kiezen om jouw omscholing te vergoeden. Word jij daarentegen ontslagen? Dan is een werkgever verplicht om een transitievergoeding  uit te keren. Deze zou vervolgens ingezet kunnen worden voor omscholing. In dat geval hoeft er geen belasting betaald te worden over de vergoeding.

Ook zou er gekeken kunnen worden naar verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden waar je gebruik van zou kunnen maken. Zo maakte de NL Leert Door subsidieregeling het mogelijk om geheel kosteloos een opleiding te volgen. En zo biedt de huidige STAP subsidieregeling de mogelijkheid om een scholingstraject te starten met maar liefst €1000,- korting. Een kans die zeker het aangrijpen waard is!

Omscholen doe je met de opleiders van de Ontwikkelwijzer!

Een carrièreswitch maken en kiezen voor omscholing is een spannende keuze. De Ontwikkelwijzer inspireert, informeert en helpt jou bij het maken van de juiste keuze.

Laat je email achter en blijf op de hoogte!