Desiree: ‘Het is de beste keuze die ik gemaakt heb’.

‘Je moet energie uit je werk halen, en je werk niet de energie uit jou’, zijn de woorden van Desiree. Volgens haar staat plezier in je werk voorop en moet je daarin dus ook altijd naar je gevoel luisteren. Zo nam zij tot tweemaal toe het besluit om het roer om te gooien en een compleet andere baan te zoeken. En dat ze zich daarvoor moest laten omscholen, vond zij júist leuk! Want ‘ik hou wel van een uitdaging’. Desiree deelt haar verhaal!

Desiree, jij bent begonnen in de diergeneeskunde en werkt nu in de financiële sector. Hoe is dat gegaan?

‘Ja van oorsprong was ik Paraveterinair. Dat heb ik 10 jaar lang met enorm veel plezier gedaan. Ik werd daar uiteindelijk praktijkmanager, maar dat vergde toch nogal veel. 60-urige werkweken, tegen een laag loon; dat kon ik helaas niet rijmen met mijn kinderwens. Dus toen heb ik de overstap gemaakt naar de humane geneeskunde, omdat dat medische mij toch altijd wel bleef interesseren.’

En dat was eigenlijk jouw eerste omscholing al!

‘Ja, daar heb ik toen een aantal certificaten voor moeten behalen. Uiteindelijk heb ik ook dat een aantal jaren met veel plezier gedaan. Maar ik was inmiddels moeder geworden, de tweede was onderweg en mijn partner is militair. Dus helaas viel dat toen niet meer te combineren met het onregelmatige rooster waarmee ik werkte. Ik had behoefte aan meer ritme, regelmaat en wilde dichter bij huis werken. Dus zodoende ben ik gaan rondkijken.’

Hoe heb je dat toen aangepakt?

‘Ik ben er heel open in gegaan. Ik was zoekende naar wat ik nou écht leuk vond, dus ben heel breed gaan zoeken. Toevallig waren wij zelf op dat moment zoekend naar een nieuw huis, dus ik zat al redelijk met mijn hoofd in de hypotheken. Ik merkte dat ik dat wereldje wel interessant vond.

Dus ben ik verder gaan kijken in die sector en ben toen per toeval terechtgekomen bij de organisatie waar ik nu werk, het Feskens Financieel Advies. Zij zochten een binnendienst medewerker en ik dacht: nooit geschoten is altijd mis. Dat klikte zo goed! Ik was meteen enthousiast!’

Maar toen moest je gaan omscholen! Hoe vond je dat?

‘Ja, ik ben in eerste instantie als backofficemedewerker begonnen, maar ben direct aan de slag gegaan met mijn Wft Basis en mijn Wft Schade. Het idee is dat ik ook nog mijn Wft Vermogen en Wft Hypothecair Krediet ga halen, zodat ik uiteindelijk kan gaan doorgroeien naar adviseur.

Maar eerlijk, ik vind het zo leuk! Ik ga sowieso een uitdaging niet uit de weg. En ik ben heel leergierig, dus ook het starten van opleidingen ga ik zeker niet uit de weg. Toen mijn werkgever aangaf dat ik nog een aantal certificaten diende te behalen, werd ik juist enorm enthousiast. Ik dacht: ja dat wil ik, kom maar op! Ik ben zelfs een maand eerder begonnen, omdat ik zoveel zin had om al te beginnen.‘

Maar met twee kids. Dat lijkt me ook wel pittig!

‘Ja, ik ga niet zeggen dat het makkelijk is om thuisstudie te doen met twee kinderen. Het is best wel pittig en dat had ik stiekem ook wel een beetje onderschat. Ik dacht: ik doe dat wel even in de avonduren als de kinderen in bed liggen. Maar uiteindelijk ben je in de avond best wel uitgeteld en is het lastig om dan nog iets op te nemen. Dus uiteindelijk heb ik met mijn partner een tweetal weken gepland waarin hij veel thuis was en ik volle bak aan de studie ben gegaan. En dat bleek te werken; mijn Wft Basis heb ik toen met een 9 gehaald. En, ik had het nooit verwacht, maar de cijfertjes zijn veel leuker dan dat ze me ooit leken!’

Ondanks de pittige thuisstudie, kijk je er dus wel positief op terug?

‘Absoluut! Het is de beste keuze die ik de afgelopen jaren heb gemaakt! Ik heb iets gevonden wat écht bij me past. En daarmee bedoel ik niet dat de keuzes daarvoor slechte keuzes waren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je uiteindelijk toch wel komt waar je moet zijn. Soms moet je daar omwegen voor nemen en ervaringen opdoen, maar elke ervaring neem je weer mee naar de volgende. En die heb je nodig. Anders had je die volgende stap misschien niet eens kunnen maken.’

desiree omscholer (2)

Voor veel omscholers voelt omscholing als een hele drastische stap. Hoe denk jij daarover?

‘Dat snap ik. Ik ben het ook heel lang uit de weg gegaan. Ik dacht: werken in dit medische wereldje is het enige wat ik kan, dus laat ik dat maar doen. Je bent bang dat je spijt zal krijgen als je de stap zet. Maar je moet onthouden dat je die stap natuurlijk niet zomaar zet. Daar zit een reden achter. En wat ook vaak vergeten wordt, is dat je altijd nog terug kunt! Wellicht niet naar dezelfde werkgever, maar wel naar soortgelijk werk. Dus vraag jezelf af: word ik gelukkig van wat ik nu aan het doen ben? Of kan ik gelukkiger worden door een risico te nemen? En pakt het niet uit zoals je wilt, prima, dan kan je altijd nog terug.’

Wil jij ook jouw carrièreverhaal met ons delen? Neem contact met ons op via info@deontwikkelwijzer.nl en inspireer anderen!